## NeoResus Combined First Response & Advanced Resuscitation Facilitator Workshop 09:00 to 17:00 7 Contact Hours

<b>10 minutes</b> 09:00 - 09:10	Welcome and introduction NeoResus Program Facilitators and participants
<b>10 minutes</b> 09:10 – 09:20	Overview of the NeoResus Program <ul> <li>Multidisciplinary program participants</li> <li>Skill mix &amp; ratio of Facilitators required to run the program</li> </ul>
<b>15 minutes</b> 09:20 - 09:35	<ul> <li>Program preparation for participants</li> <li>Pre-reading/pre requisites for attendees</li> <li>Theoretical component (Lecture)</li> <li>Practical component (Skills stations and scenarios)</li> </ul>
40 minutes	<ul> <li>Pre and post program online competencies (quiz)</li> <li>NeoResus Advanced Resuscitation scenario by Faculty</li> </ul>
09:35 – 10:15	<ul> <li>Infant born following antepartum haemorrhage at 36 weeks</li> <li>Group discussion and debrief         <ul> <li>Identifying clinical &amp; behavioral issues during a scenario</li> <li>Debriefing a scenario</li> <li>Introduction to "Key Behavioral Skills"</li> </ul> </li> </ul>
<b>25 minutes</b> 10:15 – 10:40	<ul> <li>Program IT and equipment requirements <ul> <li>IT requirements: computer, screen, iPads</li> <li>SimMon Application for iPad/iPhone (iOS devices only)</li> <li>Equipment for workstations (First Response v Advanced)</li> <li>Laminated guides for workstations</li> </ul> </li> </ul>
<b>20 minutes</b> 10:40 – 11:00	Morning tea
<b>30 minutes</b> 11:00 –11.30	<ul> <li>NeoResus Resuscitation Lecture: Q &amp; A session</li> <li>Discussion of key recommendations, GRADE &amp; levels of evidence</li> <li>Frequently asked questions and responses</li> <li>Required reading/preparation (Participants &amp; Facilitators)</li> </ul>
<b>15 minutes</b> 11:30 – 11:45	<ul> <li>Set up of skill stations (First Response &amp; Advanced)</li> <li>Equipment lists for the Clinical Skills workshop/scenarios</li> <li>Intubation (Medical v nursing roles), Use of a DVD</li> <li>UVC insertion (Medical versus nursing roles)</li> </ul>
<b>45 minutes</b> 11:45 - 12:30	<ul> <li>First Response skill station: Demonstration &amp; practice</li> <li>Mask ventilation devices (T-piece, self-inflating bag)</li> <li>Face mask placement/ reducing mask leak</li> <li>Coordinating IPPV and external chest compressions</li> </ul>
<b>30 minutes</b> 12:30 – 13:00	Lunch break
<b>45 minutes</b> 13:00 – 13:45	<ul> <li>Advanced Resuscitation skill station: Demonstration &amp; practice</li> <li>Intubation station including strapping</li> <li>Umbilical venous catheterization station (human cords)</li> <li>Drug and fluid administration</li> </ul>

NeoResus Scenarios (Whiteboard discussion)
- Key learning objectives
- Site/participant specific adaptations
<ul> <li>Checklists and observations to guide debriefing</li> </ul>
Leading a scenario and debriefing practice for participants
- Scenario 1: Meconium stained liquor (30 mins)
- Scenario 2: Peripartum hypoxia-ischaemia (30 mins)
Focus on running, observing, and debriefing the scenario
Short break
and the second state of th
Leading a scenario and debriefing practice for participants
cont.)
- Scenario 3: The preterm infant (30 mins)
- Scenario 4: Antepartum haemorrhage (30 mins)
Focus on running, observing, and debriefing the scenario
Challenges of scenario-based training and feedback
<ul> <li>Dealing with incorrect actions/decisions that are</li> </ul>
inconsistent with the ANZCOR algorithm
- Intervening in, or stopping a scenario
<ul> <li>Providing constructive feedback while addressing key</li> </ul>
issues
- Dealing with difficult/challenging learners
Questions, evaluation and close
S

